Ook zo genoten van het mooie weer? Ik zat met een groep vrienden op het strand toen een oude bekende langskwam met haar nieuwe vlam. En hoewel de zon al enige weken onze huid kleurt, was zij witter dan wit. Engelse adel was het eerste dat bij mij op kwam. En net toen ik hier een quasi leuke opmerking over wilde maken, vertelde zij dat ze blij was eindelijk weer wat kleur te hebben. Wat voor mij melkwit was, bleek voor haar al een flinke teint.

En dat is iets dat ik wel vaker tegenkom. Als vormgever ben ik veel bezig met kleur. Maar hoe omschrijf je een kleur? Vakmensen weten dat voor elke omschrijving een kleurcode bestaat, zoals bijvoorbeeld cmyk, RGB, PMS of RAL. Buiten deze groep heb je vooral te maken met kleur-interpretatie. Hoe licht is lichtblauw? Hoe groen is gras? En dat van de buren? Ben je hier eenmaal uit, dan krijg je ook nog te maken met de technische (on)mogelijkheden.

Wat nu volgt is niet de meest sexy tekst, maar het kan bijna niet anders om dit probleem uit te leggen. Als voorbeeld een omschrijving van brandweerrood. De verfkleur hiervan is RAL 3000. De drukkleur in cmyk (dat is vier-kleurendrukwerk) is 0/100/100/0. Er is echter geen Pantone® kleur voor RAL 3000. PMS 485 komt in de buurt, maar zou 1% zwart extra kunnen gebruiken. En het eindresultaat is ook nog afhankelijk van de ondergrond waar de kleur op wordt aangebracht. Erg technisch dus, terwijl jij misschien gewoon een lekkere stevige rode kleur wilt hebben.

Lang leve de vooruitgang van ons digitale tijdperk. Om verwarring te voorkomen kan ik een kleurcode mailen die jij dan via internet kan opzoeken. Maar heb je wel eens gezien hoeveel verschillende kleur-instellingen je kan toepassen op het beeldscherm van jouw mobiel, tablet of laptop? De kleur zal er iedere keer toch weer net anders uitzien.

In dit geval is het fijn om terug te kunnen grijpen op de ouderwetse techniek van de envelop met postzegel. De opdrachtgever kan bijvoorbeeld uit een tijdschrift een kleurstrook uitknippen en deze via de ‘slakkenpost’ naar mij opsturen. Vervolgens kan ik een PMS-kleurlabel terugsturen met daarop de drukkleur. Maar ook dan zal er bij het eindresultaat altijd nog een klein kleurverschil kunnen optreden. Een PMS-kleur is toch net anders dan cmyk drukwerk. Ook afwerking met glanslak of een ander laminaat heeft invloed op de kleur van het drukwerk. Bekijk jij vervolgens het drukwerk bij zon- of lamplicht. En als belangrijkste… beoordeel jij de gekozen kleur op papier of op een beeldscherm.

Al met al een lastig onderwerp. Heb jij een goede tip hoe dit eenvoudiger kan, of wil je meer informatie over dit onderwerp, dan hoor ik dat graag van je. Dat mag via een brief in een envelop met postzegel, maar mailen mag natuurlijk ook: peter@idee-vormers.nl