Het was weer de tijd van Netwerken voor Ondernemers: de haringparty’s. Met in je ene hand nog een staartje witte wijn en in de andere hand een ander staartje. En dan loopt net die ene persoon langs die je zo graag wilt spreken. Je mompelt een excuus en probeert haar aandacht vast te houden. Contacten leggen op zulke bijeenkomsten blijft toch een dingetje.

Als je de haring hebt weggewerkt, je handen aan het servetje hebt schoongeveegd en de persoon in kwestie eindelijk weer in het vizier hebt, komt het moment van contact leggen. Nu wil ik het in deze blog niet hebben over de do’s en dont’s van zo’n moment. Mij gaat het nu om het einde van zo’n gesprek. Hoe sluit ik dit netjes af?

Voor het afronden van een gesprek is het ‘ouderwetse’ visitekaartje een goed hulpmiddel. Niet zomaar gedag zeggen, maar kaartjes uitwisselen met de belofte dat je snel contact op zal nemen. Het is tenslotte een netwerkborrel en ook jouw gesprekspartner wil zo veel mogelijk mensen ontmoeten.

Steeds meer, vooral jonge, ondernemers hebben het visitekaartje afgezworen. Natuurlijk heb je niets aan zo’n kaartje als je deze bij thuiskomst direct in de papierbak laat verdwijnen. Zonde denk ik dan, je kan de kaartjes ook laten verdwijnen in een ouderwets kaartenbakje. Of nog beter, in een digitale database. Zo creëer je een adressenbestand van mensen die weten wie je bent en die je eenvoudig, met bijvoorbeeld een nieuwsbrief, op de hoogte kan brengen van jouw fantastische ideeën.

En laten we eerlijk zijn. De huidige drukprijzen kunnen niet de reden zijn om geen kaartjes te (laten) maken. En ook een digitale nieuwsbrief kan je de kop niet kosten.

Heb jij ook nog leuke tips hoe je jouw adressenbestand kan vergroten, dan hoor ik dat graag van je. Stuur een mailtje naar peter@idee-vormers.nl